آبانبار پنج بادگیر کیش
آبانبار پنج بادگیر کیش دارای دو گنبد و از نظر سبک معماری به آبانبارهای شهر یزد نزدیک است.
اگه تا به حال به کیش سفر نکرده اید، شاید وجود سازهای به نام آبانبار در شمال جزیرهای نسبتاً کوچک در خلیج فارس برای شما عجیب باشد.
اما درست در نزدیکی شهر باستانی حریره و درخت سبز -که پیاده حدود 5 دقیقه فاصله است- میتوانید آبانباری رو ببینید که برای جمعآوری آبهای سطحی و تامین آب شرب بومیان جزیره ساخته شده است. این سازه دو گنبد و پنج بادگیر دارد و شیوه معماریاش به سبک معماری سنتی آبانبارهای شهر یزد است.
درباره آبانبار
حالا که تصمیم دارید به دیدن آبانبار پنج بادگیر کیش برید، بد نیست با آبانبار، تاریخ و کاربری این سازه در فرهنگ ایرانی بیشتر آشنا بشید. آبانبار، حوضانبار، حوض، سردابه، برکه، مَصنَع، مَصنَعه، منبع، آبدان، آبگیر و بَرخ نامهای دیگه آبانبار در مناطق مختلف ایران هستند. از روزگاران کهن به علت کمبود آب در بخش عمده ایران، از مخازنی برای تامین و نگهداری آب استفاده میشد. یکی از کهنترین نمونههای آبانبار در ایران در کنار محوطه چغازنبیل مربوط به هزاره 2 قبل از میلاد و تمدن ایلام در استان خورستان به دست اومده.
آبانبارها در یک دستهبندی کلی به دو دسته عمومی و خصوصی قابل تقسیماند که آبانبار پنج بادگیر کیش از نوع آبانبارهای عمومی هست. این آبانبار از بخشهای مختلفی شامل مخزن، پاشیر، پلکان (در اکثر آبانبارها) و بادگیر تشکیل میشه. جالبه بدونید معمولاً در آبانبارها تعدادی ماهی هم مینداختند تا به نوعی باعث تمیزی مخزن آب و مانع از رشد جلبکها و آفات دیگه بشه.